Procurorii DNA explică faptul că, în perioada octombrie – decembrie 2021 și până în prima parte a anului 2022, Țurcanu Mihai, în calitate de director al Direcției Sanitar Veterinare din Botoșani, a intervenit pentru atribuirea unui contract în valoare de aproape 3 milioane de lei. Concret, Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care câștigase licitația și ar fi făcut demersuri pentru a favoriza o altă firmă a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare. 

Totodată, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, dar care s-au opus favorizării companiei respective, au fost supuse ulterior unei evaluări a performanțelor profesionale, efectuată în mod abuziv, “în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”.

Procurorii mai transmit că inculpata Roșu Mădălina-Raluca, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, l-a “consiliat” pe directorul D.S.V.S.A. Botoșani pe parcursul derulării procedurii de evaluare profesională a celor două funcționare, “în ceea ce privește modalitatea de soluționare a contestațiilor formulate, a notelor pe care să le acorde, în condițiile în care aceasta știa că procesul de evaluare astfel efectuat era contrar dispozițiilor legale”.

În cursul lunii decembrie 2020, același inculpat (Țurcanu), în calitate de director executiv, ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma omului de afaceri cercetat în prezenta cauză, în condițiile în care bunurile contractate nu erau livrate. Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care ar fi atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției”, se mai arată în comunicatul DNA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday