Francezii au sărbătorit pe străzi în mai toate orașele țării victoria echipei lor, dar și comunitățile marocane din diferite țări au considerat o victorie faptul că țara lor a ajuns până în finalele turneului final al Cupei Mondiale. În general incidentele au fost puține și limitate, la Paris, unde exista cel mai mare risc, poliția intervenind mult mai organizat decât săptămâna trecută și reușind să țină situația sub control, chiar dacă au fost operate mai multe arestări. Unii fani marocani, înveliți în steagul țării, și-au aplaudat echipa pe străzile capitalei Franței, și chiar Emmanuel Macron a felicitat Marocul pentru realizarea sa: “Ați făcut istorie”, a scris pe Twitter.

Anticipând manifestările, autoritățile franceze au desfășurat forțe de ordine în marile orașe ale țării pentru a preveni orice act de violență care ar putea avea loc, fiind dislocați 10 mii de ofițeri, dintre care 5 mii în regiunea Parisului. Poliția a înființat puncte de control pentru a verifica fanii de artificii și bombe fumigene în încercarea de a prevenii vandalismul și agresiunea. Măsurile au fost puse în aplicare după manifestările izbucnite la Paris, după victoria Marocului împotriva Portugaliei de pe 10 decembrie, au devenit violente.

În Montpellier au avut loc totuși ciocniri violente între fanii celor două echipe, înainte ca poliția să-i disperseze cu gaze lacrimogene.

În Belgia, la Bruxelles, unde există o numeroasă comunitate marocană, au izbucnit însă tulburări mai serioase după meci, iar autoritățile au intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, arestând 40 de persoane.


În centrul Madridului, suporterii ambelor echipe au sărbătorit pașnic în Piața del Sol după meci, unii cu steaguri roșii marocane puse pe umeri, iar alții purtând tricolorul francez.

Surse: Politico, BFMTV, APNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday