SUA. Rezervele Federale majorează dobânda de referință cu 0,5%, într-un ritm mai încet decât cel al ultimelor patru majorări. Pentru 2023, prognozează cel puțin o creștere cu 0,75%.

Rezervele Federale (banca centrală a Statelor Unite) au majorat pentru a șasea oară în acest an dobânda de referință, în funcție de care se calculează costurile împrumuturilor, pentru a reduce inflația ajunsă la 7,1% în noiembrie.

Indicatorul a început anul la un nivel apropiat de zero, iar după cele șase majorări (inclusiv patru consecutive de câte 0,75%), a ajuns la un interval-țintă de 4,25%-4,5%, cel mai mare din 2007 și până în prezent. Reprezentanții FED au semnalat că ar putea majora dobânda până la 5,1% în 2023 și anticipează o creștere a ratei șomajului până la 4,6% și a economiei americane cu doar 0,5%. Pentru 2024, creșterea PIB-ului a fost estimată la 1,6%, iar pentru 2025 la 1,8%.

Jerome Powell, președintele FED, a explicat că ritmul de majorare a indicatorului a fost încetinit pentru a vedea cum reacționează economia la impactul cumulat al celor șase majorări de până acum. A adăugat: “datele privind inflația primite până acum, în octombrie și noiembrie, arată o reducere binevenită a ritmului de creștere a prețurilor, dar va fi nevoie de mult mai multe dovezi substanțiale pentru a da încredere că inflația se află pe o traiectorie descendentă susținută”.

Surse alternative: Reuters, BBC

Folosim cookies