Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de Salvați Copiii, țara noastră are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE, de 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3, media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul UE pentru anul 2020. În interiorul Uniunii Europene, România este urmată de Bulgaria și Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie), în timp ce la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuți vii) și Finlanda (1,8 la mie).

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020, România avea județe în care rata mortalității infantile era și de peste trei ori mai mare decât media din UE, precum Satu Mare, unde mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuți vii, și  Tulcea, cu 10 la mie.

Alte județe cu mortalitate ridicată în rândul copiilor sunt Olt – 9,6 ‰ (la mie); Mureș – 8,2 ‰; Suceava – 8,2 ‰; Harghita – 7,7‰; Mehedinți – 7,6‰ și Brașov – 7,1‰. Organizația precizează că peste 1.100 de copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2020 în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă.

Deși mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, multe dintre decesele care survin la copiii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame și copii. Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro“, transmite organizația Salvați Copiii.

Sursă: Salvați Copiii

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday