Presa internațională relatează că Pentagonul urmează să trimită planul secretarului Apărării Lloyd Austin pentru aprobare, iar ulterior președintelui Biden pentru a-l semna. Anunțul oficial urmează să fie făcut până la finalul săptămânii. 

Potrivit oficialilor citați de CNN, trimiterea Patriot în Ucraina va asigura spațiul aerian al națiunilor NATO din estul Europei și va fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu rază lungă de acțiune trimis în Ucraina.

Ucraina a cerut SUA sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Patriot, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în contextul bombardamentelor intense pe care Rusia le desfășoară asupra infrastructurii cheie din întreaga țară.

Spre deosebire de alte sisteme antirachetă, pentru operarea Patriot este nevoie de zeci de persoane. Ucrainenii vor fi instruiți la o bază militară din Grafenwoehr, Germania. În mod normal, antrenamentele pentru folosirea acestor sisteme durează luni de zile, însă acum aliații vor încerca să le urgenteze.

Nu este clar câte sisteme Patriot va primi Ucraina. Potrivit CNN, o baterie tipică conține un radar care detectează și urmărește țintele, computere, echipamente care asigură generarea energiei, o stație de control și până la opt lansatoare, fiecare dintre ele cu patru rachete.

De la începutul războiului, SUA au trimis sisteme Patriot în Polonia, pentru a-și consolida apărarea în interiorul alianței. Sisteme Patriot au mai fost trimise de-a lungul timpului și în alte state precum Arabia Saudită și Irak, pentru a se apăra de Iran, dar și în zona Pacificului pentru a descuraja Coreea de Nord. De altfel, Germania, Japonia și Israel au achiziționat aceste sisteme de apărare.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO că Rusia va considera trimiterea sistemelor antirachetă Patriot Ucrainei o escaladare a conflictului. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday