Parlamentul European a dezbătut votul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Manfred Weber (PPE): Cele două țări nu sunt pe ruta migrației din Balcanii de Vest. Vina pentru migranții din Europa aparține mai degrabă Ungariei.

Parlamentul European a dezbătut în această seară decizia Consiliului JAI privind refuzul aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Europarlamentarii prezenți au transmis mesaje de susținere pentru România și au criticat deschis guvernul austriac pentru că a votat împotriva aderării.

Principalele declarații

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: Trebuie să primim România și Bulgaria în Schengen, așa cum am promis și așa cum este corect, altfel doar facem jocurile Rusiei. Cu toții vom avea de câștigat dacă acceptăm.

Manfred Weber (șeful PPE):

  • Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greșeală. Mulțumesc domnule comisar pentru cuvintele puternice. Respect față de cele 3 state care au realizat multe. România și Bulgaria au arătat că controlul la frontiere corect este cel pe care ele îl înfăptuiesc. Spațiul Schengen este parte a identității europene, iar în vreme de război trebuie să dăm dovadă de unitate. Extinderea ar fi însemnat că credem în noi și în ceea ce avem împreună ca europeni.
  • Este o problemă cu migrația ilegală, într-adevăr, iar fenomenul trebuie combătut. Vom face acest lucru mai bine împreună, dacă luptăm împotriva celor care aduc migranți. România și Bulgaria nu sunt de vină pentru acești migranți, cele două țări nu sunt pe ruta Balcanilor de Vest. Mai degrabă ar trebui să vorbim de Ungaria, acolo este migrație ilegală. Viktor Orban a deschis granițele.
  • Bulgaria și România au același drept să trăiască ca noi într-o Europă unită. Trebuie să facem pași concreți să aflăm ce trebuie făcut mai bine încât lucrurile să fie implementate corespunzător. PPE susține aderarea României, veto-ul a fost greșit.

Gabriele Bischoff (SPD, Germania): A fost o greșeală a Austriei și a Olandei să dea veto României și Bulgariei, țări care au dat dovadă de bunăvoință. Aceste decizii întăresc aripa populistă în aceste țări. Promitem și nu reușim să ne respectăm promisiunile. România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare.

Monika Vana (Verzi, Austria):

  • Libertatea de mișcare este o prioritate, aici nu mai este loc de negocieri. Vorbim despre protejarea liberei circulații. Unitatea Europeană nu poate fi limitată.
  • Eu sunt membru austriac și îmi exprim solidaritatea față de colegii români și bulgari. Nu înțelegem decizia acestui veto al Austriei.
  • Nu suntem de aceeași părere cu ministrul austriac de Interne. Politica internă nu poate juca un rol într-o decizie atât de importantă. Divizați suntem slabi.

Kinga Gál (Ungaria): Salutăm aderarea Croației la Schengen și sigur că sprijinim și aderarea României și Bulgariei, țări care așteaptă de 11 ani, deși îndeplinesc criteriile de protejare a granițelor externe și au facut demersuri împotriva migrației ilegale.

Ivo Hristov (Bulgaria): Decizia Austriei și Olandei nu se bazează pe principii de drept. Este rezultatul unor calcule electorale, iar euroscepticii din Bulgaria și România au primit un cadou de la Austria și Olanda.

Folosim cookies