Alexander Schallenberg, ministrul austria de Externe, a solicitat o întrunire cu Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, în marja participării la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe, anunță MAE român într-un comunicat de presă.

Cei doi oficiali au purtat și discuții telefonice în ultimele două zile. Aurescu a reiterat poziția exprimată imediat după votul negativ dat de Austria pe 8 decembrie și a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive pentru deblocarea situației.

Susținerile părții austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migrație ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile și evaluările agențiilor europene – Frontex, Europol și Agenția Uniunii Europene pentru Azil – precum și cu rapoartele vizitelor recente de evaluare”, potrivit comunicatului de presă.

MAE mai arată că aderarea la Schengen nu poate fi conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă. Totuși, ministrul Aurescu a amintit că statul român a lansat propuneri de sprijinire și cooperare cu Austria, legate de migrația ilegală în creștere. A reiterat dezacordul ferm față de acuzațiile lipsite de temei cu privire la așa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România.

Sursa foto: Facebook – Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday