Pe data de 9 decembrie, un bombardier strategic american B-52H “Stratofortress” a lansat prima versiune complet operațională a prototipului de rachetă ARRW, în sudul coastei Californiei. După separarea de aeronavă, proiectilul “a atins viteze hipersonice, de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, şi-a urmat traiectoria şi apoi a fost detonat în zona terminală”.

Succesul exercițiului ar putea determina producţia la scară largă a rachetei pentru Forţele Aeriene Americane, începând din anul fiscal 2024. Armata a intenționat să cumpere încă din acest an fiscal 12 rachete ARRW, însă Congresul a redus finanțarea programului din cauza unor eșecuri din timpul testelor. 

Forţele Aeriene au solicitat şi pentru anul fiscal 2023 suma de 46,6 milioane de dolari pentru achiziționarea unei prime rachete ARRW, însă oficialii au declarat că vor încerca să transfere aceste fonduri către direcția de cercetare și dezvoltare.

B-52 “Stratofortress” este un bombardier strategic american cu rază lungă de acțiune, capabil să transporte până la 32 de tone de muniții pe o distanță utilă de peste 14 mii de kilometri, fără realimentare aeriană.

Surse alternative: Breaking Defense, Air Force

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday