Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Cristi Danileț a anunțat că a câștigat procesul cu Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii de la Înalta Curte au schimbat sancțiune dictată de CSM, din ”excludere” în ”avertisment”, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile.

”Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, precizează Danileț.

Pe 13 decembrie anul trecut, CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț (Tribunalul Cluj), pentru “atingerea imaginii justiției“. La vremea respectivă, magistratul spunea că a fost cercetat pentru două videoclipuri care țin de viața privată și preciza că va face recurs la Instanța Supremă. În cele două videoclipuri, Dănileț apărea în timp ce taie gardul viu de acasă, cu un fierăstrău electric, și în timp ce curăța o piscină.

În luna mai a acestui an, CSM l-a exclus din nou pe judecătorul Cristi Danileț din magistratură, pe motiv că face parte din două ONG-uri despre care membrii Consiliului spun că desfășoară activități politice.

Postarea integrală de pe Facebook:

Pe data de 13 dec 2021 eram sancționat de CSM la modul cel mai drastic: pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok am fost sancționat cu EXCLUDEREA. Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca.

Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod OBLIGATORIU în 20 de zile. Am primit motivarea după…6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în AVERTISMENT, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile.

Interesant, pe 16 dec. 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților: fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, NU VOR MAI FI ABATERI.
Așadar, am fost suspendat degeaba. Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday