Este vorba de rachete Kh-55, subsonice, fabricate în anii 70, tot în Ucraina. Chiar și unele dintre bombardierele de pe care sunt lansate (Tupolev Tu-160 și Ru-95) au fost cedate de ucraineni, în cadrul Memorandumului de la Budapesta, prin care Rusia, SUA și UK s-au angajat să le garanteze integritatea și suveranitatea.

Potrivit The NY Times, Pentagonul și Ministerul britanic al Apărării au arătat că sensul acestei tactici rusești este aceea de a oferi apărării antiaeriene ucrainene ținte false, pentru a mări șansele rachetelor încărcate cu focoase convenționale active, dar și pentru a epuiza stocurile de rachete antiaeriene pe care Ucraina le primește de la occidentali și care sunt destul de scumpe.

Generalul Vadim Skibitsky, adjunctul serviciului de informații militare al Ucrainei a declarat că Rusia mai are rachete reale pentru încă trei până la cinci valuri de atacuri, considerând utilizarea a 80 – 90 de rachete într-un singur val. De exemplu, în atacul de acum o săptămână, Rusia a tras peste 70 de rachete asupra Ucrainei, după ce Armata Ucraineană a lovit două aerodromuri strategice aflate dincolo de Moscova, adânc în interiorul Rusiei.

Militarii folosesc de regulă mai întâi muniția mai veche, iar apoi pe cea de fabricație mai recentă. Generalul Skibitski a mai spus că fabricile de rusești de armament au fost totuși capabile să construiască 240 de rachete de croazieră de precizie Kh-101 și aproximativ 120 de rachetele Kalibr de la începutul războiului, în ciuda embargoului impus de occidentali asupra cipurilor și pieselor electronice necesare pentru acestea.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că, după ultimul atac, anchetatorii au găsit fragmente care indicau că rachetele de croazieră de precizie folosite în atac au fost realizate în ultimele săptămâni. Evaluările ucrainene arată că, pe parcursul lunii noiembrie, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 72% din cele 239 de rachete de croazieră rusești lansate și 80% din cele 80 de drone Shahed-136 fabricate în Iran.

De la decolarea bombardierelor, Armata Ucraineană are la dispoziție cam o oră până la lansarea rachetelor, pentru a determina rutele, direcțiile de tragere și posibilele traiectorii ale acestora.

Sursa: The NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday