Premierul kosovar, Albin Kurti, a declarat în cadrul unei conferințe de presă din capitala Pristina că a cerut oficial forțelor NATO de menținere a păcii să garanteze “libertatea de mișcare” pe teritoriul țării. Conform Reuters, astfel de trupe se află deja în zonele unde au avut loc proteste în weekend, fără a interveni în vreun fel. 

De cealaltă parte, la Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vucic a convocat consiliul național de securitate, pe fondul tensiunilor în creștere între autoritățile din Kosovo și etnicii sârbi. Sâmbătă, protestatarii sârbi au blocat principalele drumuri care duc spre granița dintre cele două state, după arestarea unui fost polițist sârb, care și-a dat demisia în urma scandalului plăcuțelor de înmatriculare.

Astfel, după arestarea acestuia, etnicii sârbi au deschis focul cu arme de calibru mic asupra poliției kosovare, care a ripostat la rândul ei cu armamentul din dotare. Asemenea schimburi de focuri au avut loc și duminică, iar luni dimineață, etnicii sârbi încă blocau o parte din drumurile din nordul Kosovo. Serbia a cerut și ea ca NATO să-i permită desfășurarea de polițiști și militari sârbi în regiune. 

Serbia refuză să recunoască Kosovo ca stat independent, deși țara s-a detașat de Serbia după războiul din 1998-1999. NATO, care are trupe de menținere a păcii pe teritoriul Kosovo, a cerut ambelor părți să evite provocările. Aceeași recomandare a venit și din partea UE, care a precizat că nu va tolera atacurile asupra poliției europene, după ce o grenadă paralizantă a fost aruncată în weekend spre un camion EULEX.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday