Ca parte a unei schimbări de politică fără precedent în istoria recentă a Japoniei și pe fondul ameninţărilor în creştere din regiune, deși Tokyo nu a făcut încă o cerere oficială de cumpărare a armelor, oficiali japonezi și americani au confirmat că statul nipon și SUA poartă negocieri pentru o eventuală achiziție de 500 de rachete Tomahawk, relatează The Washington Post.

Dacă cele două state se vor înțelege, evenimentul va marca întreruperea tradiției îndelungate a Japoniei de a evita armele ofensive și și-ar spori puterea de descurajare convențională, pe măsură ce China întreprinde o modernizare militară de amploare și Coreea de Nord înaintează cu programul său nuclear.

La sfârșitul lunii trecute, premierul nipon a anunțat că vrea să crească bugetul apărării la 2% din PIB până în 2027. Dacă va reuși, în cinci ani Japonia ar avea probabil al treilea cel mai mare buget de apărare din lume, după SUA și China. Împreună cu achiziția de Tomahawk, pașii semnalează o mișcare a Japoniei pentru a renunța la constrângerile sale pacifiste.

Achiziția de rachete și bugetul în creștere pentru apărare au sprijinul administrației Biden, care vede Japonia ca un partener esențial în Pacificul de Vest. Oficialii sunt de părere că alianța cu Japonia este parte a unei strategii mai ample de cooperare regională pentru a spori securitatea, inclusiv un acord care implică SUA, UK și Australia. 

Decizia de a cumpăra sute de Tomahawk va demonstra Chinei și Coreei de Nord că Japonia este serioasă în privința autoapărării și că alianța bilaterală, probabil cea mai importantă din punct de vedere militar din regiune, devine din ce în ce mai puternică în fața amenințărilor de la Beijing și Phenian, mai spun oficialii care au vorbit cu reporterii The Washington Post sub condiția anonimatului.

Introducerea acestui sistem va simboliza o schimbare pozitivă majoră în ceea ce privește capacitățile de contraatac”, a spus un oficial japonez. Rachetele Tomahawk, cu o rază de acțiune de 1.600 de km, ar pune la îndemână ținte militare din China continentală.

Japonia s-a îndepărtat treptat de politicile orientate spre autoapărare. O reinterpretare din 2014 a constituției sale a permis acțiuni militare în cazul în care un aliat ar fi atacat, iar de atunci, schimbarea a fost progresivă.

Invazia Ucrainei de către Rusia din februarie a fost “absolut” un factor esențial în crearea climatului politic care a permis Partidului Liberal Democrat aflat la guvernare să avanseze securitatea națională pe agendă, în detrimentul sentimentului public antimilitarist, a declarat un alt oficial japonez. După invadarea Ucrainei de către Rusia, sprijinul public pentru ceea ce guvernul japonez numește capacitatea de “contraatac” a crescut de la 37% în urmă cu doi ani la peste 60% în iunie.

Pentru japonezi, războiul din Ucraina a făcut ca o invazie chineză a Taiwanului să pară mult mai posibilă, adâncind îngrijorarea publicului cu privire la pregătirea militară a Japoniei în cazul unui conflict regional.

În august, după ce președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, un Beijing revoltat a efectuat exerciții militare agresive lângă Taiwan, inclusiv lansarea unei rachete balistice care a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei . Și în ultimul an, Coreea de Nord a testat un număr fără precedent de rachete balistice, trimițând chiar una peste Japonia.

Japonia și SUA cooperează deja strâns în tehnologia militară, au remarcat foștii oficiali. Japonezii zboară cu avionul de luptă F-35 și folosesc sistemul de apărare antirachetă Aegis, ambele construite de contractorul american Lockheed Martin. Ei desfășoară exerciții comune de apărare împotriva rachetelor balistice pe mare, cel mai recent s-a desfășurat cu succes chiar luna trecută în largul Hawaii.

Până în prezent, doar Marea Britanie a mai cumpărat Tomahawk, a remarcat Jeffrey Hornung, expert în securitate și politică externă japoneză. Dacă americanii și japonezii vor bate palma, vor trimite un mesaj puternic de susținere.

China s-a arătat indignată de schimbarea Japoniei. La un briefing din această lună, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a numit planurile Japoniei drept o evoluție foarte periculoasă. Japonia trebuie să reflecteze cu seriozitate asupra istoriei sale de agresiune, să respecte preocupările de securitate ale vecinilor asiatici, să acționeze cu prudență în domeniul securității militare și să facă mai multe lucruri care favorizează pacea și stabilitatea regională”.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday