Institutului de Vulcanologie (Insivumeh) din Guatemala a explicat că erupția vulcanului, înalt de 3.763 de metri, a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Fenomenul generează explozii constante și de intensități variabile. Lava s-a ridicat la 500 de metrii deasupra gurii vulcanului, iar cenușa la peste un kilometru.

Acesta este situat la 35 de kilometri sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala și la 16 kilometri de orașul Antigua, fostă capitală și cea mai mare atracție turistică. În acest context, autoritățile anunță că monitorizează evoluțiile și că mai multe orașe, printre care și Ciudad de Guatemala, ar putea fi evacuate din cauza norilor de cenușă cauzate de vânt, dar și a scurgerilor mai abundente de lavă. Până acum, autoritățile au închis un drum important din proximitate.

Vulcanul a mai erupt în vara lui 2018, iar atunci scurgerile de lavă au provocat 215 decese și tot atâtea persoane dispărute, într-un sat din apropierea sa. Pe lângă Fuego, în Guatemala mai sunt activi și vulcanii Santiaguito în vest și Pacaya în sud.

Surse alternative: The Tico Times, RFI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday