Reuters observă că turul de forță al lui Zelenski este unul neobișnuit chiar și pentru el. Într-o singură zi, președintele ucrainean a vorbit la telefon cu președinții Biden, Macron și Erdogan, iar apoi, în intervenția sa serală a spus că “în curând vor fi vești”. Autoritățile ucrainene au informat că președintele Zelenski a prezentat “o formulă de pace, în zece pași critici”, a cărei implementare ar face posibilă încheierea războiului.  

“Lucrăm constant cu partenerii”, a spus Zelenski după ce a discutat cu Biden și liderii Franței și Turciei, adăugând că se așteaptă săptămâna viitoare la “unele rezultate importante” de la o serie de evenimente internaționale care vor aborda situația din Ucraina.

Între timp, SUA fac eforturi pentru a aproviziona antiaeriana ucraineană, care zilnic trebuie să facă față atacurilor cu zeci de rachete și drone rusești. Ministrul Apărării, Oleksei Reznikov, a declarat că Armata Ucraineană va relua acțiunile active de contraofensivă atunci când solul va îngheța și va deveni mai ferm, permițând trecerea blindatelor: “Condițiile meteo, trecerea de la o toamnă secetoasă la o iarnă încă neînghețată… am văzut ploi și condiții foarte grele pentru atacuri din orice parte. Pentru că solul este umed, iar vehiculele cu roți cu greu pot trece… Cred că această scădere a activității este cauzată de condițiile meteo. Dar Forțele Armate ucrainene nu intenționează să se oprească. Prin urmare, atunci când terenul va deveni mai tare, sunt convins că ne vom continua contraatacurile și campania de eliberare a teritoriilor noastre”, a mai spus Reznikov.

Cancelarul german Olaf Scholz va organiza astăzi o întrunire cu liderii G7, iar statele membre ale Uniunii Europene vor gândi un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei dar și a Iranului, care a trimis o a doua tranșă de drone Armatei Ruse.

Surse: Reuters, Pravda UA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday