Publicațiile Washington Post și Financial Times au vorbit cu cercetători de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California, care au confirmat descoperirea, dar nu au dorit să dea mai multe detalii înaintea anunțului de marți al Secretarului pentru Energie, Jennifer Granholm.

Potrivit acestora, oamenii de știință au atins o piatră de hotar în încercarea de a crea energie potențial nelimitată, cu zero emisii de carbon și fără riscul unor deșeuri radioactive, prin fuziunea nucleară.

În esență, procesul constă în captarea energiei dezvoltatăâe din fuziunea atomică (proces invers fisiunii, pe care se bazează actualele centrale nucleare), dar, deși replicată și până acum în laborator, reacția nu a reușit să producă mai multă energie decât consumă.

“Este Sfântul Graal al energiei fără carbon, pe care oamenii de știință îl urmăresc încă din anii 50, dar va mai dura cel puțin un deceniu, poate chiar decenii până la utilizarea comercială a procesului”, arată The Washington Post.

Deși realizarea este semnificativă, există încă provocări științifice și inginerești majore, pentru că experimentul a necesitat unul dintre cele mai puternice lasere din lume. Mai important, inginerii nu au dezvoltat încă mașini capabile să transforme acea reacție în energie electrică care să poată fi introdusă în rețeaua electrică.

Construirea de dispozitive care sunt suficient de mari pentru a crea putere de fuziune la scară, spun oamenii de știință, ar necesita materiale care sunt extraordinar de dificil de produs. În același timp, reacția creează neutroni care pun un stres enorm asupra echipamentelor, iar acestea pot fi distruse în acest proces.

Încă nu este clar dacă tehnologia ar putea fi perfecționată la timp pentru a aduce un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice.

Surse: FT, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday