Update: Căderea asistată de către parașută în mare a avut loc în jurul orei 19:40, în Oceanul Pacific, în apropierea peninsulei Baja California, din Mexic.

NASA va putea colecta de la Orion informații esențiale pentru misiunile viitoare. Echipajul următoarei misiuni, programată pentru 2024, va călători în apropiere de Lună, fără să aselenizeze.

Prima navă spațială programată să aterizeze la polul sudic al Lunii, acoperit cu apă sub formă de gheață, se va desfășura în cadrul misiunii Artemis 3, programată pentru 2025.

Știrea inițială: Capsula Orion își încheie ultima parte a călătoriei care a durat mai mult de trei săptămâni, apropiindu-se de Pământ, după ce a străbătut 434 de mii de kilometri, stabilind un nou record pentru cea mai mare distanță parcursă de o navă spațială proiectată să transporte oameni. În cadrul misiunii de acum, nu a avut echipaj la bord. 

Amerizarea navei spațiale fusese programată inițial în apropiere de San Diego, însă oficiali ai NASA au declarat joi că, din cauza ploii, a vântului și a valurilor formate, locul a fost schimbat. Căderea asistată de către parașută va avea loc în jurul orei 19:40, în Oceanul Pacific, în apropierea peninsulei Baja California, din Mexic.

Operațiunea este atent monitorizată, deoarece pune la încercare eficiența scutului termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată. Acesta trebuie să reziste la o temperatură de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din cea a suprafeței Soarelui, atunci când va intra în atmosfera Pământului, cu o viteză de aproximativ 40 de mii de kilometri pe oră. Capsula va fi recuperată de nava USS Portland a Marinei Statelor Unite, plasată anterior în Pacific.

Prin programul Artemis, NASA plănuiește să trimită oamenii înapoi pe suprafața Lunii la mai bine de 50 de ani de la misiunea Apollo. Programat inițial pentru 2016, debutul Misiunii Artemis a fost amânat inițial pentru 2019, iar apoi pentru 2022, din cauza dificultăților de finanțare, proiectare și construcție ale rachetei Artemis1/Boeing SLS (Space Launch System), cea mai puternică făcută vreodată. Pe 16 octombrie, NASA a lansat cu succes racheta către Lună, după alte trei luni de amânări din cauza unor probleme apărute la propulsor.

Surse: DW, BBC, CNN

Foto: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday