O analiză Financial Times arată că scăderea temperaturilor testează deja rezistența Europei la o criză energetică. Franța și-a publicat planul de urgență pentru o astfel de situație, iar acesta include întreruperi programate de alimentare, pentru echilibrarea rețelelor și evitarea unor crize mai grave. Țara se bazează semnificativ pe centralele sale nucleare, dar în acest an un număr mare dintre acestea trec prin revizii obligatorii. 

Planul de urgență al autorităților franceze are în vedere întreruperi de curent de până la două ore, distribuite pe rând în diferite zone (insule) din toată țara sub o formă pe care ele au denumit-o “blană de leopard”. Populaţia va fi avertizată cu trei zile înainte dacă reţeaua electrică începe să fie suprasolicitată, prin alerte roșii” transmise inclusiv la televiziuni. În cazul în care situaţia nu se echilibrează, autorităţile vor anunţa regiunile care urmează să fie afectate de întreruperi cu o seară înainte, online.

Autorităţile franceze au avertizat că e posibil ca unele numere de telefon de urgenţă să devină indisponibile, dar nici chiar unele instituții medicale care presupun folosirea de aparate de respirat (spitale, aziluri de bătrâni) nu vor putea fi scutite de eventuale pene de curent. Oficialii au declarat, însă, că se vor strădui să asigure generatoare pentru instituțiile care intervin în situațiile de urgență.

Şcolile din zonele afectate de tăierile scurte și direcționate de curent vor trebui închise și vor rămâne așa până a doua zi, deoarece nu vor putea fi încălzite sau iluminate. Guvernul a inclus un avertisment conform căruia, în cazul unei pene de curent, nici lifturile nu vor putea fi folosite.

Financial Times mai arată că Franţa nu este singurul stat cu un plan de urgenţă în caz de pană de curent – de la Marea Britanie și până la Finlanda și Estonia, mai multe țări care se așteaptă la dificultăţi au avertizat că ar putea face deconectări pentru perioade scurte de timp, ca să poată proteja sistemele de curent. 

Banca centrală a Germaniei a luat măsuri pentru a putea dispune de numerar în cazul în care bancomatele nu ar mai funcționa. În Elveția și Italia, operatorii de telecomunicații au făcut presiuni pentru a fi scutiți de întreruperi de curent.

Spre deosebire de Franţa, majoritatea statelor se concentrează pe apelurile către firme și gospodării pentru a reduce consumul de energie, nu pe planurile de urgență. Economiile europene majore, precum Germania și Italia, au niveluri ridicate de gaze stocate în rezerve, iar oficialii din Spania, țară care produce multă energie eoliană și solară, nu cred că vor exista probleme de aprovizionare.

Sursă: Financial Times

Foto: Scaliger | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday