Comisia Europeană a aprobat acordul politic provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul European, care prevede ca toate bateriile introduse pe piața UE să devină mai durabile, mai uşor de reciclat și mai sigure. Parte a Acordului Verde european, noua legislație transeuropeană sprijină “economia circulară” şi aspiraţiile de poluare zero ale UE. Bateriile urmează să fie sustenabile pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă, atât ca și componente utile, dar și pe partea de reciclare şi reutilizare a metalelor grele din care sunt făcute.

În acest sens, statele UE vor sprijini “dezvoltarea unei industrii competitive şi durabile a bateriilor”, care ar susţine tranziţia la o formă energetică curată a Europei precum şi neutralitatea climatică. Mai mult, utilizarea bateriilor, va limita importurile de combustibili fosili, prin dezvoltarea capacităților de înmagazinare a energiei verzi, produse din surse regenerabile.

Un cadru de reglementare mai cuprinzător privind responsabilitatea extinsă a producătorului va începe să se aplice de la jumătatea anului 2025, urmând ca, în timp, să fie introduse obiective de colectare mai ambițioase:

  • pentru bateriile portabile, țintele vor fi de 63% în 2027 și de 73% în 2030;
  • pentru bateriile din mijloacele de transport ușoare, ținta va fi de 51% în 2028 și de 61% în 2031;

Toate bateriile colectate trebuie să fie reciclate și să aibă niveluri ridicate de recuperare, în special ale materialelor valoroase, cum ar fi cuprul, cobaltul, litiul, nichelul și plumbul.

Companiile care introduc baterii pe piața internă a UE vor trebui să demonstreze că materialele utilizate pentru fabricarea lor au fost obținute în mod responsabil. Astfel, riscurile de mediu derivate din extracția, prelucrarea și comercializarea materiilor prime utilizate pentru fabricarea bateriilor vor trebui diminuate.

Cererea de baterii este în creștere rapidă, iar experţii estimează că până în 2030 va fi de 14 ori mai mare decât în prezent, iar UE ar putea reprezenta 17% din această cerere. 

Sursă: European Commission

Foto: Evgeniy Parilov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday