“Cu câteva momente în urmă am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranță. Se află într-un avion. Este în drum spre casă”, a scris președintele Biden pe Twitter.

SUA și Rusia au ajuns la un consens în cazul lui Brittney Griner, jucătoarea de baschet americană care a fost condamnată la nouă ani de închisoare de către un tribunal rus, după ce a fost prinsă în februarie în posesia unui dispozitiv pe care erau urme de ulei de canabis. Pe lângă cei nouă ani de închisoare, Griner a primit și o amendă în valoare de aproximativ 16.400 de dolari. Cele două state au decis să facă un schimb de prizonieri, în urma căruia Rusia îl va primi pe Viktor Bout, unul dintre cei mai căutați oameni din lume. 

Bout, supranumit și “negustorul morții” este un fost ofițer militar sovietic care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, fiind acuzat de conspirație pentru uciderea unor americani, trafic de arme și susținerea unei organizații teroriste. El a făcut trafic de arme în anii de după căderea Uniunii Sovietice, iar Moscova a urmărit mult timp eliberarea sa. Din acest motiv, președintele Joe Biden l-a oferit la schimb pentru Brittney Griner. 

În cadrul acestui schimb de prizonieri, Paul Whelan, reținut și el anterior pe nedrept în Moscova, nu a fost inclus. 

Surse: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday