Ministrul de Interne, Lucian Bode, nuanțează mandatul pe care îl are la ședința JAI, lăsând de înțeles că un compromis ar putea consta într-un vot de intrare azi, cu stabilirea unor date ferme pentru ridicarea frontierelor terestre cu cele aeriene.

Principalele declarații ale ministrului de Interne:

  • Este un eveniment important, istoric, de 11 ani îndeplinim toate condițiile impuse de a fi în Schengen. Ne comportăm ca un stat Schengen, investim în resurse umane, în tehnologii. Totuși, nu am beneficiat și de drepturile de a fi membru, iar pierderile sunt incomensurabile. Este un moment de cotitură în istoria României și a UE.
  • România va solicita un singur lucru – respect. România respectată este supa respectelor câștigate de fiecare român. Cetățenii români vor să trăiască într-un spațiu prosper.
  • Mandatul meu este foarte clar și simplu – voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen.
  • Toate lucrurile se negociază… Funcție de opiniile de astăzi, lucrurile vor evolua într-o anumită direcție. În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie putem pregăti frontiera externă Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, cu ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene de la 26 martie, România este pregătită să intre în Schengen.
  • Legat de șansele de a intra separat față de Bulgaria, noi am intrat pe acest drum cu Bulgaria, am fost evaluați împreună și avem o relație de bună vecinătate. Noi vrem să intrăm împreună, dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să intre în Schengen. Să vedem ce discuții vor veni din partea statelor membre.
  • Voi încerca să aflu dacă poziția Austriei s-a schimbat și să am o discuție cu cancelarul austriac, înainte de ședință.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday