Peru. Lovitură de stat eșuată. Confruntat cu un vot de suspendare, președintele în exercițiu a încercat să dizolve parlamentul și să impună o stare de urgență, dar a fost demis prin vot și apoi arestat.

Președintele peruvian, Pedro Castillo, a anunțat miercuri dizolvarea Congresului și instalarea unui “guvern de criză”, înaintea unui vot de suspendare a sa din funcție al parlamentarilor. Președintele avea în vedere organizarea unor alegeri parlamentare anticipate și schimbarea constituției. 

Imediat, Avocatul Poprului a declarat că gestul președintelui este o “tentativă de lovitură de stat”, iar o serie de oficiali de rang înalt au demisionat, condamnând gestul președintelui. Însăși vicepreședintele Dina Boluarte a criticat planul de dizolvare a Parlamentului, descriindu-l pe Twitter drept “o lovitură de stat care agravează criza politică și instituțională pe care societatea peruană va trebui să o depășească cu respectarea strictă a legii”.
SUA și Argentina și-au exprimat “îngrijorarea profundă” cu privire la criza politică din Peru, iar Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei a declarat că acțiunile lui Castillo sunt “incompatibile cu cadrul constituțional al acelei țări, reprezentând o încălcare a democrației și a statului de drept”.

Dar Parlamentul a ignorat anunțul privind dizolvarea, iar miercuri seara a votat demiterea președintelui și punerea sa sub acuzare. Castillo a fost reținut de poliție în capitala Lima, iar biroul procurorului general al Peru a declarat că acesta va fi cercetat pentru infracțiunea de rebeliune și încălcare a ordinii constituționale.

Miercuri seara, vicepreședintele Dina Boluarte a depus jurământul în Congres, devenind astfel al șaselea președinte al Peru în mai puțin de cinci ani și prima femeie care ocupă această funcție.

Sursă alterantivă: CNN

Folosim cookies