Compania a explicat că, deși a identificat breșe de securitate asupra serverelor iCloud sau iMessage, încercările de hacking sunt în creștere. Noile opțiuni de securitate vor fi disponibile în SUA până la sfârșitul anului, urmând să se extindă la nivel global anul viitor. Compania avertizează însă că, odată activat, Apple nu va mai putea ajuta utilizatorii cu privire la recuperarea fotografiilor, notițelor, înregistrărilor audio, și a altor 20 de tipuri de date, dacă aceștia își uită parola.

Pe iMessage, conversațiile dintre utilizatorii care activează noua funcție vor primii, de anul viitor, alerte automate cu privire la dispozitivele necunoscute care încearcă să acceseze conversația. Aceștia vor putea verifica manual dacă chatul lor este securizat, prin potrivirea codurilor de securitate. Această mișcare este în conformitate cu cele ale altor companii care au oferit o atenție mai mare confidențialității, cum ar fi WhatsApp sau Signal.

Companiile au insistat până acum ca ele însele să controleze cheile de criptare, însă prin noile decizii, Apple oferă această posibilitate și clienților. De altfel, gigantul din Sillicon Valley a amânat mai mulți ani implementarea acestui tip de criptare pentru o vastă categorie de date stocate, inclusiv a fotografiilor, la presiunea FBI.

Înalți oficiali de aplicare a legii din Statele Unite, Marea Britanie și din alte state democratice au criticat criptarea integrală (end-to-end), iar unii au adoptat legi pe care le-ar putea folosi pentru a încerca să forțeze companiile să coopereze împotriva clienților lor. Este posibil ca prin decizia de astăzi să apară noi critici din partea mai multor guverne, care ar putea lua măsuri legislative, judiciare sau ar merge până la interzicerea Apple pe piețele lor.

În cel mai recent raport al transparenței, compania a precizat că a fost nevoită să divulge din motive legale date ale utilizatorilor în aproape 4.000 de cazuri, în decurs de șase luni, în special în favoarea autorităților din SUA și Brazilia. 

Surse alternative: Reuters, Washington Post

Foto: Blogul Apple

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday