Potrivit Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, o structură a ONU, cel puțin 441 de civili ucraineni au fost uciși în primele zile de la începutul războiului din Ucraina, în regiunile controlate de ruși: Kiev, Cernihiv și Sumî.

Între victime se numără și copii, iar reprezentanții arată că numărul real ar putea fi mult mai mare. Raportul, care a fost realizat în cadrul Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, prezintă dovezi recoltate din 102 de orașe și sate, din 24 februarie și până la începutul lunii aprilie, când rușii au pierdut controlul regiunilor.

Deși Moscova a negat că a vizat civilii ucraineni în timpul atacurilor, cadavrele găsite prezintă semne care indică faptul că victimele ar fi putut fi ucise intenționat, ceea ce constituie o crimă de război. În octombrie, o comisie ONU a concluzionat că trupele rusești au fost responsabile pentru marea majoritate a încălcării drepturilor omului în primele zile de război. 

Volker Türk, înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat: Aproximativ 17,7 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară, iar 9,3 milioane au nevoie de asistență alimentară și de mijloace de trai. O treime din populație a fost forțată să își părăsească locuințele. Aproximativ 7,89 milioane de persoane au fugit din țară, dintre care majoritatea sunt femei și copii, iar 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării.”

Surse: Reuters, Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday