Antony Blinken a susținut o declarație de presă la scurt timp după ce Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat atacuri cu drone asupra a trei aerodromuri rusești, două dintre ele aflate la sute de kilometri de Ucraina, adânc în teritoriul rusesc.

Blinken a acuzat Rusia că “încearcă să elimine infrastructura civilă care le permite oamenilor să aibă căldură, apă, electricitate”. Oficialul american a continuat: “Nu i-am încurajat și nici nu am emis vreo autorizare ca ucrainenii să lovească în interiorul Rusiei”. Blinken a adăugat că Washingtonul este, în schimb, hotărât ca ucrainenii să aibă “echipamentul de care au nevoie pentru a se apăra, pentru a-și apăra teritoriul, pentru a-și apăra libertatea”.

Luând cuvântul alături de Blinken, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat că SUA nu vor împiedica Ucraina să își dezvolte propriile sisteme de atac cu rază lungă de acțiune. “Răspunsul scurt este nu. Nu vom face absolut deloc acest lucru”, a declarat Austin, adăugând că Washingtonul a acordat deja Ucrainei peste 19 miliarde de dolari.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri SUA și aliații săi să nu depășească “liniile roșii” prin furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina. În acest sens NATO a exclus furnizarea de astfel de arme Kievului, pe fondul temerilor că acest lucru ar putea duce la o escaladare majoră a conflictului. Printre rachetele vizate de avertismentul lui Putin se numără ATACMS, care pot lovi ținte aflate la 300 km distanță și care pot fi lansate și de sisteme HIMARS. 

Reamintim, luni au fost raportate două explozii pe aerodromuri rusești, în regiunile Riazan și Saratov. Aceste locații găzduiesc bombardiere strategice folosite pentru a efectua atacuri regulate cu rachete asupra infrastructurii energetice critice a Ucrainei. Un alt atac a avut loc marți, în regiunea Kursk, aproape de granița cu Ucraina.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday