Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă în care a afirmat, referitor la reticența manifestată de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen, că autoritățile române sunt determinate să ceară mâine votul în consiliul JAI. Ciucă consideră că motivele invocate de Austria privind problema migrației sunt nejustificate.

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:

  • Toate statele membre ne susțin pentru aderarea la Schengen. Avem susținerea fermă a Franței și Germaniei. Referitor la Austria, am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, cu miniștri și experți. Datele, inclusiv de la Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care generează temeri. Nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment.
  • Problema migrației ilegale este sensibilă politic în toate statele europene, însă blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Aderarea României va face spațiul și mai sigur. România va ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen.
  • Și Parlamentul European, Comisia Europeană împărtășesc această evaluare și au evocat-o în discuțiile cu cancelarul austriac și cu ministrul austriac de Interne. Un lucru este cert – suntem hotărâți să mergem până la capăt. Vom cere un vot în consiliul JAI de mâine.
  • Starea de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele și ne vom baza pe ele mâine, când vom cere vot fără întârziere sau tergiversare pentru o decizie în favoarea României. Suntem hotărâți să contribuim la securitatea europeană și am dovedit că putem să facem acest lucru în contextul crizei din Ucraina.
  • Experții europeni veniți în țara noastră au confirmat că România merită să fie parte a Spațiului Schengen. Asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că gestionăm corect migrația ilegală și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare.
  • Am oferit Austriei toate datele despre cum gestionăm migrația ilegală. Dincolo de situația concretă a României, nu putem menține o stare de neclaritate. Mâine vom merge la vot. Integrarea României în Schengen este obiectivul național.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday