În tranzacțiile de miercuri dimineața, țițeiul european de referință (Brent) a coborât la o valoare de sub 79 de dolari pe baril, cea mai mică din 5 ianuarie 2022. În acest timp, țițeiul rusesc (Ural) este tranzacționat la 57 de dolari pe baril, în scădere puternică (-18%) de la aproximativ 70 de dolari pe baril, cât era la începutul acestei luni. De altfel, prețul țițeiului rusesc este acum la valoarea din februarie 2021 și la jumătate față de valoare maximă (110 dolari/baril) atinsă în primele zile ale războiului din Ucraina.

Uniunea Europeană și G7 au impus  din 5 decembrie un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, printr-un mecanism ce implică asigurarea contractelor de transport pe mare numai pentru țițeiul achiziționat la o valoare cu 5% mai mică decât cea a pieței, dar cotațiile au scăzut chiar mai mult decât se anticipase. Plafonul de preț va fi revizuit în ianuarie, în funcție de cotațiile din piață, iar apoi din două în două luni. În plus, țițeiul european din Marea Nordului (referința Brent) se ieftinește și el, în ciuda embargoului dar și a faptului că țările arabe au anunțat că vor continua reducerea producției, într-o mișcare ce sprijină indirect Rusia. Analiștii cred că acest lucru se datorează temerilor de recesiune în UE și SUA, fapt care ar duce la o scădere a cererii.

Oricum, Rusia a spus deja că nu va livra țiței la prețuri plafonate și ia în considerare o reducere a producției și chiar să impună, la rândul său, un nivel minim al prețului de achiziție, sau o reducere a discountului dintre țițeiul Ural și cel Brent.

Sursa datelor: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday