Deși conceptul de “mașină zburătoare” nu este ceva nou, compania Alef Aeronautics, cu sediul în California (SUA), promite să scoată la vânzare un astfel de model într-un timp relativ scurt și impresionant – până în 2025. 

Vehiculul numit “Model A” va costa 300 de mii de dolari, iar comenzile au fost deja deschise. Cumpărătorii interesați trebuie să plătească 150 de dolari pentru a se înscrie pe lista de așteptare, iar cei mai nerăbdători au posibilitatea de a plăti 1.500 de dolari pentru unul dintre primele locuri de pe lista startup-ului american. Compania precizează că testează încă din 2019 prototipul vehiculului zburător, iar modelele care vor fi livrate clienților dispun de o autonomie a bateriei de aproximativ 320 km.

Directorul executiv al companiei, Jim Dukhovny, a declarat pentru CNBC faptul că vehiculul este în mare parte gândit să rămână cu roțile pe asfalt, ridicându-se de la mici înălțimi, pe durate scurte, pentru a evita obstacole.

Vehiculul dispune de o caroserie fabricată din fibră de carbon, iar, odată ce decolează pe plan vertical, se poate întoarce pe o parte, iar cabina în care se află șoferul și pasagerul pivotează. Proiectul a atras atenția lui Tim Draper, unul dintre primii investitori în Tesla și SpaceX. Asociația acestuia a investit aproximativ trei milioane de dolari în compania Alef Aeronautics, în luna octombrie. 

Cu toate acestea, unii analiști apreciază proiectul ambițios al companiei dar sunt sceptici în ceea ce privește producția în masă a vehiculului, cel puțin în viitorul apropiat. Mike Ramsey, analist la compania americană de consultanță și cercetare în IT, Gartner, a declarat că demararea producției în masă este o provocare pentru orice startup, mai ales când vehiculele ce trebuie produse la scară largă au nevoie de aprobări care nu se obțin ușor, mai ales în cazul unor vehicule zburătoare.

Compania speră însă să accelereze procesul de obținere a autorizațiilor căutând mai întâi certificarea din partea autorităților de reglementare din domeniul aerian din afara SUA, precum Asia și Europa. Totodată, Dukhovny plănuiește să certifice inițial mașina drept vehicul cu viteză redusă – care nu poate depășit aproximativ 40 de km pe oră. Directorul executiv al companiei a precizat că va căuta ulterior să obțină autorizația completă.

De asemenea, compania își propune să producă și o variantă mai accesibilă ca preț a mașinii – “Model Z”. Startup-ul a precizat că acesta va costa 35 de mii de dolari, va fi scos la vânzare în 2030 și “nu va fi mai complicat decât o Toyota Corolla”.

Sursa: CNBC

Sursa foto: alef.aero

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday