În luna septembrie, organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders a dezvăluit că că Beijingul a deschis 54 de astfel de posturi de poliție în străinătate, iar acum, ONG-ul transmite că a mai identificat încă 48. În dezvăluirile făcute pentru CNN, Safeguard Defenders arată rolul pe care inițiativele comune de poliție cu state precum Italia, Croația și Serbia le-a jucat în extinderea rețelei. Un exemplu dat de organizație este cea a unei structuri chineze din Paris, care a angajat personal pentru a constrânge un rezident chinez să se întoarcă în China. În dezvăluirea din septembrie, a fost prezentat cazul a doi chinezi, din Serbia și Spania, forțați să se întoarcă în țara de origine.
Safeguard Defenders analizează documente oficiale ale statului chinez din surse deschise, pentru a găsi dovezi ale unor presupuse abuzuri împotriva drepturilor omului. Beijingul a negat că întreține structuri de poliție în afara țării și a spus că activitatea centrelor respective vine în ajutorul chinezilor din afara graniței, pentru a-și înnoi documentele. După prima dezvăluire făcută de ONG și preluată de presă, ministerul de Externe a transmis: ”Sperăm ca părțile relevante să nu mai exagereze pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru ca pretext pentru defăimarea Chinei este inacceptabilă”.
Activitățile consulare nedeclarate, aflate în afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei națiuni, sunt extrem de neobișnuite și ilegale, subliniază CNN, cu excepția cazului în care statul-gazdă și-a dat acordul explicit. Raportul citat susține că birourile în cauză au fost deschise de China cu câțiva ani înainte de pandemia de coronavirus.
Dezvăluirile privind represiunile la adresa chinezilor din diaspora vin într-un moment în care în țară au loc proteste după proteste împotriva politicii ”zero-Covid” desfășurată deja de trei ani, dar și a începutului celui de-al treilea mandat de președinte al lui Xi Jinping. Săptămâna trecută, liderul Partidului Comunist a indicat că această politică va fi relaxată, însă nu a dat detalii.
CNN scrie că țările în care China și-a deschis ”secții de poliție” sunt acum puse într-o situație incomodă, întrucât trebuie să pună în balanță interesele comerciale cu Beijingul și propria securitate națională.
Italia a fost criticată că a păstrat tăcerea în urma investigațiilor Safeguard Defenders, întrucât guvernul a semnat un acord bilateral de securitate cu China încă din 2015, iar între 2016 și 2018, polițiștii chinezi și cei italieni au efectuat patrule comune în Roma, Milano, Napoli și alte orașe. În Napoli, la insistențele chinezilor, ar fi fost instalat un sistem de supraveghere video într-un cartier de chinezi, aparent ”pentru a descuraja infracțiunile”.
Raportul susține că Italia a găzduit 11 secții de poliție chineze, inclusiv în Veneția și lângă Florența. La începutul anului, o anchetă de presă a publicației italiene La Nazione a concluzionat că aceste structuri nu prezintă o preocupare deosebită pentru guvernul italian, după consultarea mai multor șefi din poliție.
În 2018 și 2019, Beijingul a încheiat acorduri similare de patrulare și cu Serbia și Croația, ca parte a extinderii colaborării în domeniul infrastructurii (inițiativa ”Belt and Road”). Chiar presa chineză a relatat în acest an că o patrulă comună de ofițeri chinezi și croați a supravegheat străzile Zagrebului.
Partidul Comunist a început să pună bazele unor legături mai strânse cu structurile de aplicare a legii din Africa de Sud în urmă cu aproape 20 de ani. Ulterior, a înființat ceea ce este cunoscut oficial ca ”Centru de Servicii Chineze peste Mări”, în cooperare cu guvernul sud-african, ca parte a unui acord bilateral de securitate.
Consulatul chinez din Cape Town a afirmat că acest centru a prevenit ”în mod activ infracțiunile împotriva comunității chineze și a redus semnificativ numărul de cazuri”. A precizat că centrele sunt asociații non-profit fără autoritate în aplicarea legii.
Directorul FBI, Chris Wray, și-a exprimat luna trecută îngrijorarea ridicată de aceste dezvăluiri, în fața unei comisii pentru securitate internă: ”Este revoltător să ne gândim că poliția chineză ar încerca să se instaleze în New York, de exemplu, fără o coordonare adecvată. Asta încalcă suveranitatea și ocolește procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii”.
În încheiere, CNN transmite că Irlanda și Olanda au închis o secție de poliție chineză, iar Spania a deschis o anchetă. China nu este singurul stat acuzat că folosește mijloace dincolo de lege pentru a-și pune în aplicare legile țării și a-și persecuta cetățenii din străinătate. Rusia, de exemplu, a fost acuzată că și-a otrăvit doi foști spioni aflați pe teritoriul britanic, dar oficial Kremlinul neagă acest lucru.
Sursa: CNN
Hartă: safeguarddefenders.com
Foto: Metalrose | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.