Programul de Securitate Alimentară și Agricultură al NASA a estimat că 5,8 milioane de tone de grâu au fost recoltate din teritoriile controlate de militarii ruși (sau 88% din cantitatea totală care ar fi putut fi valorificată din aceste zone), ceea ce a însemnat o pierdere de un miliard de dolari pentru statul ucrainean. Restul culturilor se aflau de-a lungul liniei frontului. 

NASA a făcut aceste prognoze pe baza imaginilor captate din satelit și nu a putut determina ce s-a întâmplat cu acest volum de cereale. Nu este exclus ca o parte însemnată să fi fost exportată de navele rusești, dar este dificil de determinat acest lucru, deoarece exportatorii ascund originea grânelor.

Oficial, Rusia neagă că exportă cereale din regiunile ucrainene ocupate, însă ea însăși a lăudat reluarea transporturilor din acele zone. Bloomberg observă că prețul cerealelor la nivel mondial rămâne la niveluri istorice, chiar dacă Ucraina și Rusia au încheiat un acord intermediat de ONU și Turcia privind exportul de grâne prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Potrivit datelor NASA, aproape un sfert din culturile ucrainene de grâu se află pe terenuri pe care Rusia susține că le-a anexat, însă nu toate sunt controlate de acest stat. Echipa programului alimentar a aproximat că fermierii ucraineni au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu în acest an, sub nivelul din anul trecut, dar aproape de media pe ultimii cinci ani.

Surse alternative: Bloomberg, NASA Harvest

Foto: NASA Harvest, Dreamstime/Bluetoes67

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday