Comandamentul ucrainean raportează că forțele ruse s-au retras sau se retrag în prezent dintr-o serie de localități aflate între Polohi și Mihailivka, din regiunea Zaporijie. Nicio informație deocamdată despre o eventuală retragere din Energodar, orașul care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa (CN Zaporijie), deși în urmă cu câteva zile un oficial de la compania de energie nucleară a Ucrainei a scris pe Telegram că există semne de pregătire ale unei retrageri și din această zonă.

Linia frontului nu s-a modificat deocamdată, dar Statul Major ucrainean mai spune că rușii efectuează recensăminte și în alte localități, pentru pregătirea viitoarelor măsuri de evacuare. În zilele precedente Armata Ucraineană a lovit concentrările de forțe rusești de pe această linie, iar ISW evaluează că forțele ruse ar putea retrage personalul din poziții mai apropiate de linia frontului din regiunea Zaporijie pentru a reduce impactul acestor atacuri asupra concentrațiilor de militari și echipamente. “Potențiala retragere din Polohy este deosebit de notabilă, deoarece așezarea se află la un nod rutier critic, iar forțelor ruse le va fi ulterior mai greu să apere pe Tokmak. Retragerea dintr-o poziție critică poate sugera că forțele ruse nu mai pot apăra întreaga linie a frontului în regiunea Zaporijie și încearcă să-și concentreze forțele”, arată ISW în analiza sa zilnică asupra frontului.

Deși nu spun nimic despre o eventuală retragere din localitățile aflate la sud și SE de orașul Zaporijie, bloggerii ruși vorbesc despre o înaintare a ucrainenilor în zona Orikhiv, care se află exact la nord de punctele indicate de Comandamentul ucrainean.

Pe Frontul de Est, au loc atacuri poziționale în aceste zile. Rușii continuă eforturile de apărare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și înaintează progresiv în jurul orașului Bakhmut și în zona orașului Avdiivka-Donețk, din Donbas.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday