Guvernul de la Berlin a vrut să trimită Poloniei, aliatului său NATO, sisteme Patriot, după ce o rachetă a lovit pe teritoriul polonez în noiembrie. În schimb, guvernul naționalist de la Varșovia a răspuns cu un șir de insulte la adresa autorităților germane. Acest demers al polonezilor este văzut de analiștii consultați de Politico ca parte a efortului partidului naționalist de guvernământ de a susține sentimentele anti-germane înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. 

Concret, Germania a oferit săptămâna trecută două baterii Patriot, un sistem sol-aer fabricat în SUA, care costă aproximativ un miliard de dolari per baterie, dar și avioane germane Eurofighter. Răspunsul inițial de la Varșovia a fost unul pozitiv: “Am acceptat cu satisfacție propunerea ministrului german al Apărării privind desfășurarea unor lansatoare de rachete Patriot suplimentare în țara noastră. Voi propune ca sistemul să fie staționat la granița cu Ucraina”, a spus ministrul Apărării Mariusz Błaszczak.

Totuși, Jarosław Kaczyński, președintele partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia și lider de facto al țării, a intervenit la două zile după răspunsul inițial al lui Błaszczak: “Ar fi mai bine pentru securitatea Poloniei dacă germanii ar oferi echipamentul ucrainenilor”. Astfel, Błaszczak a urmat exemplul și câteva ore mai târziu a răspuns printr-un tweet în care și-a modificat răspunsul inițial la 180 de grade, afirmând și el: “Bateriile Patriot ar trebui să fie transferate în Ucraina și desfășurate la granița sa de vest”.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat pe 24 noiembrie că “Sistemele de apărare Patriot sunt un element al apărării integrate aeriană și antirachetă a NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să fie folosite pe teritoriul NATO.

Bateriile sunt operate de trupe germane, așa că trimiterea lor în Ucraina ar deschide riscul ca soldații NATO să fie atacați de Rusia, a declarat Thomas Bagger, ambasadorul Germaniei la Varșovia: “Aceste baterii ar putea fi la granița de est a Poloniei și, prin urmare, pe flancul estic al Alianței, în câteva săptămâni, poate chiar în câteva zile, s-ar putea întâmpla foarte repede. Dar discuțiile despre redistribuirea acestora în Ucraina sunt cu totul o altă chestiune”.

Kaczyński a răspuns punând la îndoială acreditările Germaniei ca aliat al NATO. Atitudinea Germaniei de până acum nu ne oferă niciun motiv să credem că vor decide să intercepteze rachete rusești”, adăugând că sistemele Patriot germane din Polonia ar fi o “alegere estetică fără importanță militară sau politică”.

Însă Kaczyński își dorește mai mult decât consolidarea apărării antiaeriene, subliniază politologii polonezi. Partidul încearcă să-și îmbunătățească imaginea înainte de alegeri, cerând Berlinului să plătească despăgubiri pentru daunele din Al Doilea Război Mondial, dar și acuzând Germania că se alătură Bruxelles-ului în disputa privind statul de drept care a dus la blocarea unor fonduri pentru Polonia: Analiștii mai atrag atenția că acesta este un discurs care rezonează cu alegătorii partidului de guvernământ.

Administrația prezidențială din Polonia avertizează că Polonia nu trebuie să renunțe la aceste rachete pentru jocuri politice. Până acum, germanii nu și-au retras oferta de a oferi sistemele polonezilor. .

Analiză integrală la Politico.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday