UPDATE 2: Autoritățile spaniole au decis să întărească măsurile de securitate, după ce au fost descoperite o serie de scrisori cu explozibil în țară, inclusiv una care a fost trimisă prim-ministrului Spaniei săptămâna trecută.

Al șasea și cel mai recent plic fost detectat joi după-amiază la ambasada SUA din Madrid. Potrivit CNN, a fost interceptat în jurul orei 12.30, ora locală, la postul de securitate al ambasadei, și a fost activat un protocol special.

Suntem recunoscători forțelor de ordine spaniole pentru asistența acordată în această problemă”, a declarat pentru CNN Jamie Martin, purtătoarea de cuvânt a Ambasadei SUA de la Madrid.

UPDATE: După ce autoritățile au anunțat despre scrisoarea trimisă la baza forțelor aeriene de lângă Madrid, Ministerul spaniol de Interne a confirmat joi că și premierul Pedro Sanchez a primit o scrisoare cu material pirotehnic pe data de 24 noiembrie, similar cu cel de la Ambasada Ucrainei care a explodat. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters că în această dimineață, și la Ministerul spaniol al Apărării a ajuns un asemenea plic, însă a fost neutralizat. Astfel, guvernul a cerut întărirea securității la cele mai importante instituții din Spania.

Știrea inițială: Forțele de securitate spaniole au găsit un al treilea dispozitiv exploziv ascuns într-un plic care a fost trimis prin poștă la un centru de sateliți al Uniunii Europene, situat la o bază a forțelor aeriene din Torrejon de Ardoz, în afara Madridului. După scanarea plicului cu raze X, ofițerii de securitate au stabilit că acesta conține “un mecanism”.

Centrul de sateliți ajută atât politica externă cât și securitatea comună a UE prin colectarea de informații de la dispozitivele spațiale. În septembrie, șeful UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, a descris acest tip de sisteme drept “ochii Europei”.

Alte două plicuri care conțineau dispozitive explozibile au fost găsite miercuri. Primul a explodat la Ambasada Ucrainei, rănind ușor un angajat, iar al doilea a fost trimis unei companii ce produce armament, în Zaragoza. Aceasta produce inclusiv lansatorul de rachete C90 pe care Spania l-a furnizat Ucrainei. 

După primul incident de la ambasadă, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a ordonat tuturor ambasadelor Kievului din străinătate să-și consolideze “de urgență” securitatea. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday