Cele două bombardiere chinezești H-6 au pătruns și au părăsit în mod repetat zona de identificare aeriană a Coreei de Sud, în largul coastelor de sud și nord-est. Primele astfel de incursiuni au avut loc marți la ora 23 (ora României). Acestea au reintrat în zonă câteva ore mai târziu, venind dinspre Marea Japoniei împreună cu șase avioane de război rusești, inclusiv bombardiere TU-95 și avioane de luptă SU-35. 

Au zburat în zona Coreei de Sud timp de 18 minute: “Armata noastră a trimis avioane de luptă aparținând forțelor aeriene înainte de intrarea aeronavelor chineze și rusești în zona de identificare aeriană a Coreei de Sud, pentru a implementa măsuri tactice în pregătirea unui eventual incident”, au transmis oficialii de la Seul. Spațiul aerian sud-coreean nu au încălcat.

Ulterior, Moscova a anunțat că aviația rusă a efectuat exerciții de patrulare alături de aeronavele Chinei, deasupra Mării Chinei de Est și a Mării Japoniei. De altfel, și Japonia și-a ridicat avioanele de la sol, după ce de spațiul său de identificare s-au apropiat aeronave chinezești, însoțite de drone ale rușilor.

O zonă de apărare aeriană este o zonă în care țările cer ca aeronavele străine să se identifice. Spre deosebire de spațiul aerian al unei țări (zona aeriană deasupra teritoriului și a apelor teritoriale) nu există reguli internaționale care să reglementeze zonele de apărare aeriană. Moscova nu recunoaște zona de apărare aeriană a Coreei de Sud.

Sursă alternativă: The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday