Rhodes, care are un singur ochi, a devenit imaginea extremei drepte americane, iar miliția sa, Oath Keepers (Păstrătorii Jurământului) a fost una dintre cele mai active și violente în evenimentele din 6 ianuarie 2021, de la Washington. Rhodes a fost inculpat alături Kelly Meggs, liderul sucursalei din Florida a organizației, și alți patru soldați ai acesteia. Rhodes și Kelly sunt primele persoane găsite vinovate pentru răscoală și complot (conspirație), după un proces de opt săptămâni și o deliberare de trei zile a juraților.

Procurorii au spus că Rhodes și complicii săi au planificat să împiedice, prin folosirea forței, certificarea victoriei lui Biden de către Congres. Liderul grupării nu a intrat în clădirea Capitoliului, dar a condus complotul. Procurorii au demonstrat în fața juraților cum, prin mesaje criptate, acesta și-a îndemnat adepții să lupte pentru menținerea lui Donald Trump în funcție, amenințând chiar cu “un sângeros război civil”.

Stewart Rhodes, care poartă un plasture pe ochi după ce s-a împușcat accidental în față, este considerat unul dintre cei mai importanți inculpați din aproximativ 900 de persoane cercetate în legătură cu atacul de la Capitoliu. Avocat de profesie și absolvent al prestigioasei universități Yale, el este fondatorul Oath Keepers, ai cărui membri includ foști și actuali militari și polițiști. Membrii organizației se afișează frecvent înarmați, la proteste și evenimente politice, inclusiv la demonstrațiile supremațiștilor albi de după uciderea lui George Floyd.

Membrii unui alt grup de dreapta, Proud Boys, inclusiv fostul său președinte Enrique Tarrio, urmează să fie judecați în decembrie pentru acuzații de conspirație sedițioasă.

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday