China se pregătește pentru prima misiune de rotație a echipajului la stația sa spațială “Celestial Palace”, cel de-al doilea avanpost locuibil aflat pe orbita joasă a Pământului.

O navă spațială care transporta trei astronauți a fost lansată către Stația Spațială a Chinei, unde se va efectua prima rotație a echipajului pe orbită din istoria Chinei. Celestial Palace este al doilea avanpost locuibil aflat pe orbita joasă a Pământului, în afară de Stația Spațială Internațională, coordonată de NASA.

Nava spațială Shenzhou-15, supranumită și “Divine Vessel”, a decolat de pe o rachetă Long March-2F de la Centrul de lansare a satelitului Jiuquan marți, pe fondul temperaturilor sub îngheț din deșertul Gobi aflat în nord-vestul Chinei. Shenzhou-15 a fost ultima dintre cele 11 misiuni ale programului început în aprilie 2021, necesare pentru asamblarea Celestial Palace.

Trio-ul va înlocui echipajul Shenzhou-14, care a ajuns pe stație la începutul lunii iunie. Membrii vechiului echipaj sunt așteptați să se întoarcă pe Pământ la începutul lunii decembrie, la o săptămâna după ce noul echipaj va ajunge pe stație. Între timp, oamenii de știință vor testa capacitatea stației de a susține temporar șase astronauți, un alt record pentru programul spațial al Chinei.

Stația este proiectată să reziste cel puțin un deceniu în care astronauții rezidenți vor efectua peste o mie de experimente științifice, de la studiul modului în care plantele se adaptează în spațiu până la modul în care fluidele se comportă în microgravitație.

Palatul Ceresc este rezultatul celor aproape două decenii de misiuni cu echipaj chinez în spațiu. Zborurile spațiale cu echipaj din China au început în 2003, când un fost pilot de vânătoare a fost trimis pe orbită în mica nava Shenzhou-5, devenind primul om al Chinei în spațiu.

Stația spațială chineză este o emblemă a influenței și ambiției Chinei în eforturile sale de a rivaliza cu SUA. Chinezilor le-a fost restricționat prin lege accesul la Stația Spațială Internațională condusă de NASA.

Ieri, Forța Spațială a SUA a transmis că progresele Chinei în dezvoltarea tehnologiei militare spațiale reprezintă o amenințare pentru supremația americană în domeniu. Chinezii progresează rapid în dezvoltarea tehnologiilor de foraj pe asteroizi sau alte corpuri cerești, pentru a găsi resurse naturale. Șefa Space Force a recunoscut că “progresul pe care l-au făcut a fost uimitor”.

Sursă:
Reuters

Folosim cookies