Înaintea celui de-al patrulea forum China-Rusia, președintele Xi Jinping a declarat că este dispus să încheie un parteneriat mai strâns cu Moscova pentru a asigura securitatea energetică a celor două țări.

“China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a stabili un parteneriat energetic mai strâns, pentru a promova dezvoltarea energiei curate și ecologice și pentru a menține împreună securitatea energetică internațională și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare din industrie”, a spus Xi, citat de presa de stat chineză.

Oficialii ruși spun că investitorii chinezi sunt așteptați să înlocuiască ruta de transport a petrolului din Canalul Suez cu cea din Marea Nordului. Întâlnirea liderilor de la Moscova și Beijing are loc în contextul în care statele G7 vor să impună un plafon pentru prețul petrolului rusesc, în încercarea de a reduce capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina. Rusia a anunțat însă că în cazul plafonării prețului petrolului își va îndrepta exporturile către state precum China sau India.

Conform prim-vicepreședintelui rus, Alexander Novak, exporturile de energie ale Rusiei către China au crescut ca valoare cu 64% și cu 10% ca volum, anul acesta. În acest context, Moscova a devenit al patrulea cel mai mare centru comercial de yuani din lume. De altfel, directorul executiv al companiei ruse Rosneft, care produce petrol și asigură 7% din necesarul Chinei, a estimat că anul acesta comerțul bilateral al statelor ar trebui să ajungă la aproximativ 180 de miliarde de dolari.

De la debutul sancțiunilor pe care statele europene, SUA și Canada le-au impus Rusiei, Moscova a încercat să se apropie tot mai mult de Asia. În ceea ce privește exportul de gaze naturale, Rusia urmărește să sporească cantitățiile oferite Chinei și chiar să colaboreze pentu implementarea unui vast proiect energetic la Marea Nordului. De asemenea, discută despre o posibilă “uniune a gazelor” încheiată cu Kazahstan și Uzbekistan.  

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday