Ministrul de Externe Bogdan Aurescu și omologul american, Antony Blinken, au susținut o conferință comună de presă înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, care se desfășoară astăzi și miercuri la București. La întâlnire vor participa și reprezentanții Finlandei, Suediei și Ucrainei, iar președintele Klaus Iohannis va avea, de asemenea, o alocuțiune în jurul orei 14:30.

Principalele declarații ale lui Bogdan Aurescu:

  • Nu este vorba de nicio oboseală în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, pentru că considerăm că sprijinul Ucrainei este sprijinul României. Nu este doar un atac doar la adresa securității vecinului nostru, dar și la adresa regiunii. 
  • Vom lucra la implementarea concretă a deciziilor de la summitul de la Madrid, înainte de Summitul de la Vilnius de anul viitor.
  • Astăzi are loc audierea în Congresul SUA al viitorului ambasador al SUA la Bucureşti şi mă bucur că avem această coincidenţă care, totuşi, red că nu e chiar o coincidenţă.

Principalele declarații ale lui Antony Blinken:

  • Prima mea vizită la București a avut loc în 1997, alături de președintele Clinton, când am lansat pentru prima dată acest parteneriat. 
  • SUA rămân angajate de a sprijini eforturile României de a consolida statul de drept și de a combate corupția. 
  • Rămânem uniți în fața războiului brutal al președintelui Putin în Ucraina. Am acționat pentru a contracara agresiunea rusă. În toate aceste acțiuni, rolul de lider al României a fost esențial. Românii au furnizat alimente, apă, echipamente medicale, combustibil pentru Ucraina. 
  • România găzduiește comandamentul multinațional de divizie Sud-Est al NATO. 
  • România depășește chiar angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. Rusia a provocat o creștere a costurilor pentru energie, alimente și alte lucruri.
  • Când vorbim despre zona Mării Negre, este o zonă de importanță strategică esențială pentru noi și NATO. Rusia a transformat această mare într-o zonă de război, blocând porturi. Mulțumit eforturilor noastre, ale UE și ale ONU am reușit să reluăm exporturile către alte părți ale lumii. 

Înaintea conferinței cu ministrul Aurescu, secretarul american Antony Blinken a fost primit de către președintele Iohannis. Cei doi au discutat despre, între altele, despre necesitatea sprijinirii Republicii Moldova și accederea României în programul Visa Waiver.

De asemenea, Blinken a fost primit și de premierul Ciucă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic între cele două țări. Nicolae Ciucă a declarat: ”Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului. Vă asigur că guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic”.

Într-un eveniment separat, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a subliniat: ”Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important – NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat. România a jucat şi joacă un rol important în eforturile noastre de a sprijini Ucraina, având cea mai mare graniţă cu această ţară.

Miniştrii de Externe ai NATO se vor ocupa, de asemenea, şi de provocările care vin din partea Chinei, aceasta investind masiv în dezvoltarea militară”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday