Mai mulți oficiali turci au declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că guvernul ar putea autoriza astăzi sau în zilele următoare o intervenție la sol în Siria. În ultimele săptămâni, aeronavele militare turce au efectuat incursiuni în Siria și Irak, iar ministerul Apărării a transmis că au fost anihilate sute de ținte din rândul milițiilor kurde.

Forțele armate turce au nevoie de numai câteva zile pentru a fi aproape complet pregătite. Nu va dura mult timp pentru ca operațiunea să înceapă. Depinde doar de ordinul președintelui”, a declarat un oficial din Armata Turcă, care a precizat că o mobilizare în acest sens din 13 noiembrie.

De atunci, tensiunile dintre Turcia și Siria au escaladat în urma atentatului terorist de la Istanbul. Autoritățile turce susțin că au informații cu privire la faptul că miliția kurdă YPG a planificat evenimentul. Ankara consideră că YPG este o facțiune din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii și considerat terorist de către Turcia, SUA și UE.

Chiar dacă YPS a negat implicarea în planificarea atentatului, Recep Erdogan, președintele Turciei, a anunțat că va fi lansată o operațiune terestră ”la momentul oportun”, cu scopul securizării frontierei dintre cele două țări. Ședința guvernului de la Ankara va începe la ora 14:30 (ora României).

Au fost făcute pregătirile necesare, acum vorbim despre o decizie politică”, a declarat pentru agenția de presă un alt reprezentant turc. Dacă Washingtonul a transmis Ankarei că este îngrijorată în privința escaladării tensiunilor, Moscova i-a cerut să se abțină de la o ofensivă terestră la scară largă. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday