Potrivit unui studiu realizat de think-tank-ul britanic Nuffield Trust, în Regatul Unit lucrau în 2021 un număr de 37.035 de medici originari din UE, cu 4.285 mai puțini față de 2016. Înainte de Brexit, medicii din țările Uniunii Europene se îndreptau constant către sistemul britanic de sănătate.

Compania care a realizat analiza mai precizează că UK ar fi putut avea 41.320 de medici din Uniunea Europeană, dacă Brexitul nu ar fi declanșat o “încetinire” a angajărilor și nu i-ar fi determinat pe ceilalți să renunțe la locurile de muncă din cauza costurilor suplimentare și a birocrației.

Sursa: The Guardian, după datele Nuffield Trust

În plus, amintește The Guardian, un număr tot mai mare de doctori renunță la locurile de muncă din Regatul Unit din cauza sistemului de sănătate din ce în ce mai suprasolicitat. Cifrele oficiale ale Serviciului Național de Sănătate britanic (NHS) arată că, numai în Anglia, există 10.582 de posturi vacante de medici. NHS suferă acum de o criză acută de anesteziști, pediatrii, psihiatri sau cardiologi.

NHS s-a străduit fără succes să recruteze specialiști pentru domeniile vitale, precum anesteziști, iar Brexitul pare doar să agraveze deficitul de forță de muncă pe lungă durată în unele grupuri profesionale. Fără anesteziști, multe operații nu pot avea loc”, a explicat Martha McCarey, coordonatorul principal al studiului.

Criza de forță de muncă se manifestă și în ceea ce privește numărul de asistenți medicali angajați în spitalele britanice. Față de perioada pre-Brexit, Marea Britanie are acum un deficit de 58 de mii de asistenți medicali. Un studiu publicat în luna martie 2021 a arătat că mulți dintre medicii europeni care lucrau deja în UK nu se simțeau bineveniți și nu erau siguri de viitorul carierei profesionale în Marea Britanie. 

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday