Posesorii vehiculelor cu emisii mari de dioxid de carbon trebuie să plătească zilnic 12,5 lire pentru a circula în zona respectivă. Conducătorii vehiculelor grele, care nu se încadrează în anumite standarde privind nivelul de emisii, trebuie să plătească până la 100 de lire pe zi. Sadiq Khan, primarul capitalei britanice, spune că schimbările ar urma să fie implementate începând cu 29 august 2023.

Zona cu emisii poluante foarte scăzute din Londra se va extinde de până la 18 ori și va acoperi încă cinci milioane de londonezi, din întreaga capitala britanică. Majoritatea autovehiculelor cu motoare diesel, fabricate după 2016, și unele cu motoare pe benzină fabricate după 2006, sunt excluse de la regulă. 

Londonezii dezvoltă afecțiuni medicale care le schimbă viața, precum cancer, boli pulmonare, demență și astm. Totodată, plămânii copiilor din Londra nu se pot dezvolta într-un mod corect și sănătos [din cauza nivelului mare de poluare]. Există încă un nivel prea mare de particule poluante toxice în aer, care dăunează permanent sănătății tinerilor londonezi și care provoacă mii de decese timpurii în fiecare an”, a declarat primarul Sadiq Khan, explicând decizia administrației locale.

Primarul capitalei Marii Britanii a mai explicat faptul că în acest fel se va înjumătății nivelul de particule poluante toxice din centrul Londrei. Cu toate acestea, Sky News scrie, pe baza unui sondaj al agenției guvernamentale de transporturi Tfl, că 60% din populație se opune planurilor primăriei. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Transporturi din Marea Britanie a explicat faptul că “acum nu este momentul pentru a lovi londonezii cu încă o taxă zilnică de 12,5 lire”. Oficialul a sugerat astfel că cele aproximativ 250 de milioane de lire economisite de administrația locală a Londrei “ar trebui folosite pentru a implementa măsuri care combat cu adevărat poluarea”. 

În timp ce activiștii de mediu au fost încântați de decizie, alte organizații din Marea Britanie avertizează că aceste taxe nu vor face decât rău întreprinderilor și londonezilor care deja se confruntă cu costuri mari la energie și la alimente. 

Sursa: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday