Reuters scrie că protestele izbucnite inițial la fabrica Foxconn din Zhengzhou împotriva restricțiilor epidemice s-au răspândit duminică în mai multe orașe din China, inclusiv în centrul financiar Shanghai. Incendiul de joi, în care 10 persoane au murit într-o clădire înaltă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a stârnit furie publică larg, pentru că oamenii au considerat că restricțiile epidemice au fost cele care i-au împiedicat pe cei aflați în blocul cuprins de flăcări să iasă la timp. Oficialii orașului au negat acest aspect, dar incidentul a alimentat un val de nesupunere civică fără precedent în China continentală, de când Xi Jinping a preluat puterea, în urmă cu un deceniu.

În Shanghai, cel mai populat oraș din China, locuitorii s-au adunat sâmbătă seara pe Wulumuqi Road, pentru un priveghi cu lumânări care apoi s-a transformat, duminică dimineața, într-un protest.

În imaginile de pe internet pot fi văzute grupuri de oameni care afișează foi goale de hârtie – un simbol de protest împotriva cenzurii, sub privirile polițiștilor. Mai târziu, mulțimea strigă lozinci precum: “Ridicați carantina din Urumqi, ridicați carantina pentru Xinjiang, ridicați carantina din toată China!” La un alt moment, un grup mare a început să strige: “Jos Partidul Comunist Chinez, jos cu Xi Jinping”, potrivit Reuters, care rearcă faptul că un astfel de protest împotriva conducerii țării este rar în China. Alte cideoclipuri din Shanghai par a arăta mulțimi care sfidează poliția și scandează “Pentru oameni” și “Vrem libertate, nu coduri de sănătate”, o referire la aplicațiile pentru telefoane mobile care trebuie scanate pentru a intra în locuri publice din China.

Sâmbătă, în orașul Lanzhou din nord-vestul țării, locuitorii au răsturnat corturile personalului anti-epidemic și au distrus cabinele de testare. Protestatarii au spus că au fost închiși, chiar dacă nimeni nu a fost testat pozitiv. De asemenea, în universități din orașe precum Nanjing și Beijing s-au desfășurat procesiuni de veghe cu lumânări pentru victimele din Urumqi.

Utilizatorii de internet și-au arătat solidaritatea postând pătrate albe goale pe cronologia lor WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineața, hashtag-ul “exercițiu cu hârtie albă” fusese blocat pe Weibo.

Cazurile de covid din China au atins niveluri record în ultimele zile – aproape 40 de mii de persoane nou infectate în ultimele 24 de ore. Autoritățile de Beijing au impus o politică de carantinare strictă, numită Zero Covid, pentru a preveni copleșirea sistemului de sănătate. La doar o lună de la confirmarea lui Xi la cârma Partidului Comunist din China, țara fierbe. “Acest lucru va pune presiune serioasă asupra partidului să răspundă. Există șanse mari ca un răspuns să fie represiunea și arestările în masă”, a declarat pentru Reuters Dan Mattingly, profesor asistent de științe politice la Universitatea Yale. “Sentimentul popular contează. Dar atâta timp cât nu există nicio divizare la vârf și atâta timp cât armata și serviciile de securitate rămân de partea lui, Xi Jinping nu se confruntă cu niciun risc semnificativ”, a mai adăugat Mattingly.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday