Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut o conferință de presă în această dimineață, în contextul reuniunii miniștrilor de Externe ai Alianței care va avea loc săptămâna viitoare la București, pentru stabilirea ajutorului de iarnă oferit Ucrainei în următoarele săptămâni.

Stoltenberg a declarat că NATO va continua să sprijine Ucraina și va întări ajutorul “non-letal”. Mai mult, NATO va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi. Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”. 

El a adăugat că nu va exista “nicio pace durabilă” dacă Rusia câștigă. Mai mult, susţine că Finlanda și Suedia ar trebui să fie primite ca membri cu drepturi depline” ai Alianței: “Trebuie să manageriem riscurile și să ne creștem reziliența. Miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia ni se vor alătura pentru discuțiile de la București. Continuăm discuțiile pentru aderarea lor la NATO”.

Stoltenberg a mai vorbit și despre solicitarea Poloniei ca Germania să trimită Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care l-a oferit Varșoviei. Șeful NATO afirmă că decizia de a trimite sau nu unități de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina aparține fiecărei țări, adăugând că acordurile cu utilizatorii finali și alte înțelegeri înseamnă uneori că sunt necesare consultări cu alți aliați. Germania subliniase că utilizarea sistemelor de apărare ale NATO în afara teritoriului său trebuie să fie agreată de toate statele membre.

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday