Un raport al Agenției Europene de Mediu arată că în 2020, 96% din populația urbană a țărilor membre UE a fost expusă la concentrații de particule fine poluante peste nivelul admis de OMS, adică 5 micrograme pe pentru cub. Agenția a mai transmis că poluarea aerului a cauzat în perioada menționată aproximativ 238 de mii de decese premature la nivelul țărilor membre UE, ușor în creștere comparativ cu raportările din anul precedent.
Totuși, din 2005 și până în 2020, numărul deceselor premature cauzate de expunerea la particule poluante a scăzut cu 45% în Uniune: “Dacă această tendință continuă, UE va atinge probabil până în 2030 obiectivul planului de mediu agreat de reducere cu 55% a deceselor premature cauzate de poluarea aerului. Cu toate acestea, vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a reduce poluarea aerului la niveluri care nu sunt considerare dăunătoare sănătății”, se precizează în studiu.
Particulele poluante (PM2,5) sunt particule fine, de regulă eliminate în aer de autovehicule sau de centralele electrice pe cărbune. Dimensiunea acestora le permite să fie ușor inhalate și să pătrundă în căile respiratorii, agravând astfel riscul apariției unor afecțiuni medicale ale sistemului respirator, precum bronșită sau astm.
Totodată, organul blocului comunitar care analizează calitatea mediului înconjurător mai precizează că poluarea aerului reprezintă o problemă și pentru biodiversitate. Astfel, în 2020, 59% din zona forestieră și 6% din terenurile agricole ale Europei au fost expuse unor niveluri dăunătoare de ozon. Astfel, pierderile economice cauzate de efectul dăunător al ozonului care a afectat producția de grâu în 35 de țări europene au însumat 1,4 miliarde de euro în 2019.
Agenția mai explică faptul că numărul raportat de decese a fost amplificat, în special, și de pandemia Covid, care a cauzat decesul persoanelor care sufereau deja de boli provocate de poluarea aerului.
Sursa: Agenția Europeană de Mediu
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.