Direcția Națională Anticorupție anunță că l-a reținut pentru 24 de ore pe Dănuț Bolohan, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată. Pe lângă acesta, a fost reținută Simona Andreica, bănuită de complicitate la luare de mită, și administratorul unei firme, bănuit de dare de mită.

A fost reținut și funcționarul vamal Cristian Timofte pentru dare de mită, iar un alt funcționar, Leonard Tîrnovanu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, tot pentru dare de mită. Aceștia doi din urmă îi dădeau bani și alte produse lui Dănuț Bolohan pentru a fi programați să lucreze pe turele în care ajungeau în țară camioanele din Turcia.

Dănuț Bolohan, Simona Andreica, Cristian Timofte și omul de afaceri vor fi prezentați tribunalului, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că de la începutul anului anumiți funcționari din cadrul Biroului Vamal din Iași (vamă internă) au primit bani pentru a favoriza anumite firme care importau din Turcia haine, încălțăminte și parfumuri contrafăcute. 

DNA precizează că firmele declarau la vamă cantități mai mici de haine importate, pentru a plăti taxe mai mici, iar funcționarii ar fi primit câte 300 de dolari pentru fiecare transport. Mărfurile aduse în țară au fost vândute în centre comerciale și magazine din București și Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad și Ialomița. Prejudiciul pentru statul român a fost estimat de anchetatori la 58 de milioane de lei.

Direcția Națională Anticorupție explică modul în care acționau șeful de birou și respectivii funcționari: 

”În contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD.

De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză”.

Sursa foto: Facebook/Direcția Națională Anticorupție

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday