Începând cu luna octombrie, Rusia a atacat constant cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune instalațiile electrice ale Ucrainei. Moscova spune că aceste acțiuni au scopul de a reduce capacitatea Kievului de a lupta și de a o împinge să negocieze.

“Zece milioane de ucraineni sunt în prezent fără energie electrică din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile critice”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-o conferință de presă privind campania “Generators of Hope”. “Parlamentul European și UE au arătat o solidaritate remarcabilă cu Ucraina pe frontul umanitar, militar și financiar. Acum au nevoie de sprijin practic pentru a trece peste iarnă”.

“Trebuie să acționăm imediat”, a declarat Dario Nardella, președintele Eurocities. “Iarna se apropie și nu există electricitate și gaz, nu este timp de pierdut”. Solicitat să estimeze numărul de generatoare care vor fi donate, el a spus că ar putea ajunge la câteva sute, incluzând generatoarele de dimensiuni industriale.

Adunarea Uniunii Europene a lansat campania cu Eurocities, o rețea de peste 200 de orașe din 38 de țări. Orașele vor fi îndemnate să furnizeze generatoare care să producă electricitatea necesară pentru a menține în funcțiune facilități esențiale din Ucraina, precum spitale, școli, instalații de alimentare cu apă, centre de ajutor, adăposturi și stâlpi pentru telefonie mobilă.

Sursă: Reuters
Sursă Foto: Palinchak | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday