UPDATE 2: Armata ucraineană informează că Rusia a folosit în bombardamentul de astăzi aproximativ 70 de rachete. Potrivit generalului Valeri Zalujnîi, 51 dintre acestea și cinci dorne au fost doborâte de sistemul antiaerian.

De asemenea, primarul Kievului a transmis și el că 21 dintre cele 31 de rachete folosite pentru a ataca capitala au fost interceptate și distruse.

UPDATE 1: Energoatom, autoritatea ucraineană din domeniul energiei, a informat că trei centrale nucleare, adică toate controlate în prezent de ucraineni, au fost deconectate de la rețeaua electrică, în urma bombardamentelor din această după-amiază. Este vorba, pe lângă uzina Pivdennoukrainska, și de cele din Hmelnîțkîi și Rivne, scrie AFP.

Autoritatea ucraineană a mai transmis că tot din cauza atacului, majoritatea hidrocentralelor și a celor termice și-au suspendat temporar activitatea. Majoritatea consumatorilor sunt încă privați de electricitate și nu sunt excluse alte întreruperi de urgență.

Știrea în formă inițială: Rusia a efectuat cel puțin 15 lansări de rachete asupra teritoriului ucrainean. Sistemele de apărare aeriană au fost activate în toată țara. Primarul Kievului a declarat că militarii ruși au distrus un important punct de infrastructură și o clădire rezidențială cu două etaje, incident soldat cu un mort și un rănit. Furnizorul local de electricitate din Kiev a anunțat întreruperea de urgență a furnizării de curent electric, pentru a proteja rețelele de posibile accidente.

De asemenea, întreg orașul Liov, din apropierea graniței cu Polonia, a rămas fără curent. Compania ucraineană de energie nucleară a anunțat oprirea unităților de producție a electricității, la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul țării. Energoatom a dat asigurări că totul este în regulă la această stație. Dar nu avem posibilitatea de a produce energie”.

După îndepărtarea pericolelor, serviciile de securitate și echipele de reparații vor interveni pentru eliminarea daunelor și refacerea legăturilor. Lucrările ar putea fi îngreunate din cauza vremii ploioase și a ghețușului. Autoritățile informează cetățenii că în cazul unor probleme serioase, să meargă la punctele Unbreakablealimentate cu electricitate, apă caldă, căldură, cu truse de prim ajutor și conectate la internet și rețele de telefonie.

Și autoritățile de la Chișinău au anunțat probleme de alimentare cu energie electrică. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat chiar că avem repetarea situație din 15 noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara”. Președintele Maia Sandu a dat asigurări că: Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens”.

În acest moment, nu este clar dacă pana de curent afectează întreg teritoriul Republicii Moldova. În schimb, presa locală a relatat despre suspendarea serviciului de transport cu troleibuzul din Chișinău, din această cauză.

Atacurile rusești asupra infrastructurii critice a Ucrainei au fost tot mai dese în ultima perioadă, din cauza eșecurilor pe care Moscova le-a înregistrat pe câmpul de luptă. În urma acestora, 10 milioane de abonați la rețeaua electrică s-au confruntat cu pene masive de curent.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday