Într-un comunicat oficial, Gazprom spune că, începând cu 28 noiembrie, volumul de gaz furnizat Moldovei prin teritoriului ucrainean va fi redus. Pretinde că volumul de gaz furnizat de Rusia este mai mare decât cel care ajunge pe teritoriul Moldovei. 

Volumul zilnic de gaz furnizat Moldovei a fost deja redus cu 30% la începutul lunii octombrie, rușii invocând atunci probleme tehnice, iar în luna noiembrie au redus din nou volumul cu 50%.

Autoritățile din Moldova anticipează deja manevra Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău avertizând pe Facebook că “începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la Gazprom către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5%.”

Anterior, Rusia a amenințat Moldova că va tăia gazele dacă nu le plătește în avans. Republica Moldova a solicitat ajutor internațional în acest sens și a  primit un ajutor financiar în valoare de 130 de milioane de euro din partea Franței și încă unul în valoare de 32,3 milioane de euro din partea Germaniei.

Sursă: TASS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday