În ciuda diminuării volumului total al importurilor Chinei din octombrie, livrările din Rusia au crescut. Deşi încetinirea economiei a limitat exporturile de bunuri – de la gaz la cupru, achiziţiile de ţiţei au rămas un punct forte, pe fondul cererii tot mai mari a rafinăriilor chineze. Potrivit datelor vamale chineze, importurile de petrol din Rusia au crescut luna trecută cu 16%, până la 7,72 milioane de tone – un volum depășit doar de Arabia Saudită. 

Rafinăriile chineze vor să menţină fluxul de importuri ruseşti chiar şi din decembrie, când transporturile de țiței rusesc pe mare vor fi sancționate de Uniunea Europeană. Importatorii vor fi astfel forțați să găsească alternative, care să nu implice bănci, societăţi de asigurări și armatori din blocul european.

În ciuda unei scăderi cu 34% a achiziţiilor făcute de China, vânzările rusești de gaz natural lichefiat (GNL) au crescut în octombrie cu peste 50% față de octombrie 2021, până la 756 de mii de tone. De la începutul anului, Beijingul nu a mai raportat importuri prin conducte – principala cale de transport pentru gazul rusesc. 

Importurile de cărbune din Rusia au crescut cu 26%, până la 6,4 milioane de tone. Astfel, achizițiile totale de energie din Rusia, inclusiv produse petroliere, s-au ridicat luna trecută la 7,7 miliarde de dolari, față de 5,4 miliarde în luna corespunzătoare din 2021.

Sursa: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday