Banderolele OneLove, purtate de căpitanii echipelor naționale, nu au legătură directă cu mișcarea LGBTQ, însă purtarea lor în Qatar ar fi însemna promovarea incluziunii într-o țară care pedepsește relațiile între persoane de același sex.

Campania OneLove a fost începută de Olanda, înainte de Euro 2020 și la ea au aderat ulterior Anglia, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Norvegia, Suedia, Elveția și Țara Galilor.

Acum, Anglia și Țara Galilor se alătură echipelor europene care au confirmat că nu vor purta banderola OneLove în cadrul turneului din Qatar, de teama sancțiunilor FIFA, care amenințase inclusiv căpitanii că vor primi cartonașe galbene sau chiar vor fi forțați să părăsească terenul.

Anterior, Belgia, Danemarca, Germania, Țările de Jos și Elveția au decis să nu poarte  banderola curcubeu într-o țară în care relațiile între persoane de același sex sunt ilegale și pedepsite cu până la șapte ani de închisoare.

O declarație comună a celor șapte federații de fotbal a transmis că “FIFA a spus foarte clar că va impune sancțiuni sportive în cazul în care căpitanii noștri poartă banderole [One Love] pe terenul de joc. În calitate de federații naționale, nu putem pune jucătorii noștri într-o poziție în care s-ar putea confrunta cu sancțiuni sportive, inclusiv trimiterea pe banca de rezervă, așa că le-am cerut căpitanilor să nu încerce să poarte banderole în meciurile de la Cupa Mondială. Am fost pregătiți să plătim amenzi care s-ar aplica în mod normal în cazul încălcării regulamentelor și ne-am angajat ferm să purtăm banderola. Cu toate acestea, nu putem pune jucătorii noștri în situația în care ar putea fi avertizați sau chiar forțați să părăsească terenul de joc”.

Anglia își începe campania pentru Cupa Mondială din Qatar împotriva Iranului azi la ora 16, în timp ce celălalt meci de luni din Grupa B este între Țara Galilor și SUA, la ora 21.

Sursă: The Guardian

Sursa foto: Facebook England football team

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday