“Am dificultăți în a înțelege criticile. Trebuie să investim în a ajuta acești oameni, în educația lor și pentru a le oferi un viitor mai bun și mai multă speranță. Ar trebui să ne educăm cu toții, multe lucruri nu sunt perfecte, dar reforma și schimbarea necesită timp” declarat Gianni Infantino, într-un discurs susținut în ajunul Cupei Mondiale din Qatar.

Anul trecut, The Guardian, a scris, bazându-se pe cifrele oferite de ambasadele din Qatar, că 6500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială. Reprezentanții statului spun însă că raportul nu este exact și că nu toți lucrau pentru acest eveniment.

“Astăzi mă simt din Qatar. Astăzi mă simt arab. Astăzi mă simt african. Astăzi mă simt gay. Astăzi mă simt o persoană cu dizabilități. Astăzi mă simt [ca] un muncitor migrant. Desigur că nu sunt din Qatar, nu sunt arab, nu sunt african, nu sunt gay, nu am dizabilități. Dar spun aceste lucruri, pentru că știu ce înseamnă să fii discriminat, să fii hărțuit, ca străin într-o țară străină.”, a adăugat președintele FIFA.

Infantino a subliniat că discursul său nu are în vedere apărarea Qatarului ci a fotbalului. Acesta a mărturisit că luptă împotriva discriminării din poziția unei persoane care a trecut printr-o astfel de experiență.

“În copilărie am fost agresat – pentru că aveam păr roșu și pistrui, plus că eram italian, așa că imaginați-vă. Ce faci atunci? Încercați să vă implicați, să vă faceți prieteni. Nu începeți să acuzați, să vă lupți, să insultați, începeți să vă implici. Asta ar trebui să facem.”  

Președintele FIFA a adăugat că 25.000 de migranți au murit încercând să intre în Europa din 2014 din cauză că statele nu își deschid granițele pentru cei care vor să muncească pentru a-și ajuta familiile să supraviețuiască. De asemenea, a spus că drepturile comunității LGBTQ+ pot fi protejate în Qatar în timpul Cupei Mondiale.

Surse: BBC, The Guardian.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday